Zen

Stressreductie, je hoort er ontzettend veel over. Maar waarom is dat nodig en nog belangrijker, hoe doe je dat? Dat teveel stress ongezond is, weet inmiddels iedereen wel. Veel mensen denken dat stress vooral een mentaal iets is. Toch zijn de klachten vaak fysiek. Dit komt omdat je lichaam reageert op het stresshormoon adrenaline. Dit is een bekend gegeven. Het stresshormoon is echter bedoeld om je kortdurend een impuls te geven om de strijd aan te gaan. Je kunt dan dus optimaal presteren. Wanneer je vlak voor een sportwedstrijd staat is dat natuurlijk prima en ook met een deadline kun je dat goed gebruiken. Maar als je lichaam voor langere tijd in strijd stand staat dan ga je dat fysiek merken.

Stressreductie

Waarom stressreductie? De gevolgen van stress

Klachten die bijvoorbeeld voortkomen uit teveel stress zijn een verhoogde bloeddruk en een snelle hartslag. Niet goed voor je hart dus. Daarnaast Spannen je spieren zich aan waardoor je last van je nek en schouders krijgt. Dat is niet voor niets een kenmerkende klacht bij spanning en stress. Ook ben je extra alert wat er voor kan zorgen dat je slecht kunt slapen maar tegelijkertijd vergt het wel veel energie. Hierdoor voel je je moe en heb je weinig energie.

Werk

Hoe kun je stress in je leven verminderen?

Stressreductie is dus zeker gewenst bij teveel stress. Toch kun je niet zomaar alle stress uit je leven bannen. Het beste kun je bekijken wat bij jou de stress veroorzaakt. Dit is voor iedereen persoonlijk. Door dit te achterhalen kun de stress beter handelen. Soms is het lastig om dit te achterhalen of te veranderen. Schroom in dat geval niet om professionele hulp te zoeken. Zo ban je de negatieve stress uit je leven maar profiteer je wel van de adrenaline wanneer je het wel goed kunt gebruiken.

Door Quinten