Aanhangwagen opleiding

Wil je je aanhanger rijbewijs halen? Dan is het goed om eerst alvast iets te meer te weten over het rijden met een aanhanger. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips met meer info over het rijden met een aanhanger.

Opleiding

Weet welke aanhanger je mag trekken

Als je alleen rijbewijs B hebt, mag je ook al met een aanhanger rijden. Je hebt hier dus geen speciaal aanhanger rijbewijs voor nodig. Wel mag je met een rijbewijs B enkel een aanhanger van maximaal 750 kilo trekken. Of een aanhanger die zwaarder weegt, maar dan mag mogen de aanhanger en de auto samen niet meer dan 3500 kilo wegen.

Heb je een BE rijbewijs? Dan mag je een aanhanger trekken met een maximaal gewicht van 3500 kilo. En met B+ rijbewijs mag je een aanhanger trekken die maximaal 4250 kilo weegt.

Ontdek hoe hard je mag rijden

Hoe hard mag je nu eigenlijk rijden met een aanhanger? Het is handig om dit te weten voordat je begint met lessen voor je aanhanger rijbewijs. De snelheid waarmee je mag rijden is afhankelijk van het aantal kilo. Weegt de aanhanger minder dan 3500 kilo? Dan mag je hiermee maximaal 90 kilometer per uur rijden op snelwegen. Weegt de aanhanger meer?? In dit geval mag je hier maximaal 80 kilometer per uur mee rijden. Deze regels gelden trouwens in Nederland. In andere landen kunnen de regels weer anders zijn.

Aanhangwagen opleiding

Leer wat je moet doen als de aanhanger slingert

Een aanhanger kan gaan slingeren door windvlagen, oneffenheden in het wegdek, een te hoge snelheid of een plotselinge stuurbeweging. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Indien dit toch gebeurd, dien je direct vaart te minderen en gedoseerd te remmen.

Door Quinten