Bij het kiezen van een geschikte leeslamp voor een lounge of zitkamer zijn er verschillende mogelijkheden. Grote staande lampen met brede boog en staande lampen zijn een goede optie voor verlichting boven stoelen en banken.

De vloerlamp die functioneert als leeslamp doet wat hij zegt en zorgt voor verlichting precies daar waar hij nodig is voor de uit te voeren taak. Er zijn talloze goed uitziende vloerlampen ontworpen met eenvoudige strakke lijnen of ruige industriële uitstraling. Voor lezen in een stoel of bank is het licht het meest effectief wanneer het over de schouder wordt afgegeven aan de kant van het sterkere oog. Veel staande lampen hebben verstelbare kappen waardoor het licht comfortabel kan worden geplaatst om te lezen.

Bureaulampen hebben vaak multi-directionele mogelijkheden en kunnen op de juiste manier in zitkamers worden geplaatst om het licht op de juiste plek te brengen zonder te misplaatst te zijn.

Tafellampen met stoffen kappen zijn over het algemeen gemakkelijker te plaatsen in traditionele interieurs en geven warme lichtpoelen, die handig werken voor een leeslamp. De tinten verduisteren het licht echter, dus tenzij je een goed gezichtsvermogen heeft, moet je wellicht meer gerichte verlichting overwegen om comfortabel te kunnen lezen.

Hoewel het belangrijk is om een ​​goed licht op je boek te richten, is het even belangrijk om dit aan te vullen met een gelijkmatige lichtverdeling over de rest van de kamer. Veel mensen maken de fout gewoon een helder licht te hebben in een verder donkere kamer. Dit betekent dat wanneer de ogen van de pagina afdwalen, de pupillen verwijden, waardoor de ogen gemakkelijker vermoeid kunnen raken. Dit is een van de redenen waarom we ’s nachts moe worden van lezen in bed, wat waarschijnlijk niet erg is. Maar misschien niet zo acceptabel als je ergens anders op de dag leest. Een manier om dit probleem te omzeilen, is door een vloerlamp te hebben.

Door Redactie