Voordat de fedora hoed bestond, werd de term ‘fedora’ al gebruikt in 1891. Het woord fedora komt van de titel van een toneelstuk uit 1882 van Victorien Sardou. Dit stuk werd in 1889 voor het eerst opgevoerd in de Verenigde Staten. Onder andere speelde Bernhardt in dit stuk en Bernhardt droeg  

een in het midden gekreukte, zacht gerande hoed. Deze hoed was al in de mode voor vrouwen en stond al snel symbool voor de vrouwenrechtenbeweging. Toen zelfs Edward, prins van Wales de fedora hoed in 1924 begon te dragen, werd hij ook voor de mannen populair. Sinds het begin van de 20e eeuw hebben onder andere veel Joden de fedora hoeden tot hun dagelijkse kleding gemaakt.   

De populariteit van de fedora hoed bij vrouwen 

Lang voordat de fedora hoed populair werd voor mannen, zo ongeveer in de jaren 1880, maakte de Franse actrice Sarah Bernhardt deze hoed populair bij de vrouwen. Al snel werd de fedora hoed een modeaccessoire voor vele vrouwen en stond vooral symbool voor gelijkheid van mannen en vrouwen. De fedora hoed was dan ook vooral bekend onder de activisten die campagne voerden voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Het is daarom ook geen verrassing dat deze fedora hoed stond als een bepalend symbool van de vrouwenrechtenbeweging.  

Tegenwoordig zijn deze hoeden nog altijd in verschillende kleuren en soorten te verkrijgen. Ondanks dat deze fedora hoed nog steeds wel door vrouwen gedragen wordt, is de mate waarin deze wordt gedragen sterk afgenomen ten opzichte van vroeger. 

Niet alleen een hoed voor vrouwen 

De populariteit van hoeden onder mannen nam in het begin van de twintigste eeuw toe en vervulde een belangrijke rol in de mannenmode. Toch zetten mannen hun hoed vaak af als ze bijvoorbeeld thuis waren of in gesprek waren met een vrouw. Dit deden uit sociale gewoonte en uit beleefdheid. Ook werd de hoed gezien als een teken van rijkdom, omdat mode werd gezien als een statussymbool. Alleen maar mensen die weinig geld hadden, vertoonden zich zonder hoed in het openbaar. De fedora hoed was dus al populair aan het worden, maar toen hoeden officieel tot de mannenmode behoorde werden vooral deze hoeden alsmaar populairder.

Door Redactie